Hvad koster lodret jordvarme?

Overvejer du lodret jordvarme, men er i tvivl om prisen? Fortvivl ikke. Du har fundet den rigtige side. Læs videre for at blive klogere på prisen.

Skal vi sammenligne med biler er lodret jordvarme varmepumpeløsningernes svar på Tesla, Mercedes, BMW eller Audi. Her betaler du for noget andet end bare at komme fra A til B. Nogen gange kan det at vælge en billigere bil betyde et væsentligt større værditab, større værkstedsregninger eller ringere driftsøkonomi. Alt sammen omkostninger du først mærker længe efter du har købt bilen. Alle biler får dig fra A til B, men med forskellige kompromisser. Hvis du kan leve med kompromisserne og gerne vil investere den lavest mulige sum her-og-nu er der ingen grund til at overveje lodret jordvarme. Det kunne svare til at gå ind til en Mercedes forhandler og spørge om de har noget, der prismæssigt minder om en Toyota. Der er ikke noget i vejen med at køre Toyota, du får bare ikke en Mercedes for den samme pris.

I forhold til konkurrerende løsninger har lodret jordvarme stort set ingen ulemper, andet end etableringsprisen. Mange af disse fordele bliver desværre ikke værdisat, når beslutningen skal tages. Det betyder indirekte at de fejlagtigt medtages til 0 kr. i værdi. Bliv klogere ved at læse om de økonomiske fordele ved lodret jordvarme.

Lodret jordvarme er det kompromisløse valg. Hvad løsningen taber i investeringspris, vinder den til gengæld i æstetik, driftsikkerhed, driftsøkonomi og kølemuligheder. For at du kan overveje om lodret jordvarme er noget for dig, er her et par eksempler på prisniveauet. Der er tale om standardinstallationer. Eksemplerne kan du derfor primært bruge til at vurdere om du skal gå videre med tanken om lodret jordvarme. Hvis du er tilfreds med prisniveauet anbefaler vi at du orienterer dig på siden: Processen – sådan får du lodret jordvarme.

Pris på lodret jordvarme i et nyt hus på ca. 200 m2

Nye huse er godt isoleret og har derfor som udgangspunkt et lavt varmetab. Det betyder at en varmepumpe på 6 kW som oftest er tilstrækkelig, og energibehovet ligger under 10 MWh. En typisk installationspris på et komplet lodret jordvarmeanlæg, vil ligge omkring 250.000 kr. inkl. moms. Heraf udgør borearbejdet lidt over halvdelen.

Hvis du skal bygge et nyt hus og får oplyst af din installatør, at varmepumpen skal være større end 6 kW og/eller at energiforbruget er større end 10 MWh, skal du dog være varsom med at bruge prisen ovenfor som udgangspunkt. Prisen skalerer ikke lineært, da varmepumpen ikke koster ret meget mere, når den bliver større.

Pris på lodret jordvarme i et eksisterende hus på ca. 130 m2

Eksisterende huse bruger mere energi end nye hus. De har et større varmetab og kræver derfor typisk en større varmepumpe. Eksisterende huse er til gengæld sjældent lige så store som nye huse. Et standardhus betegnes som et hus på 130 m2, hvor varmebehovet er 18 MWh (svarer ca. til 2.000 liter olie). Her vil en komplet installation med lodret jordvarme typisk koste omkring 350.000 kr. inkl. moms. 

Har dit hus et væsentligt større energiforbrug, stiger prisen på boringer mere markant end prisen på varmepumpen. Det vil typisk være energiforbruget der bestemmer prisen på borearbejdet i et eksisterende hus, og knap så meget størrelsen på selve varmepumpen.