Andelsboligforening i Kgs. Lyngby med lodret jordvarme

  • Post category:Referencer

For ca. 4 år siden lavede GeoDrilling 5 boringer á 160 meter i Kgs. Lyngby. Det var til Andelsboligforeningen Skelhøjvej 18-40 (www.skelhoejvej.dk). Der er tale om et på mange måder spændende anlæg, og derfor har vi været et smut forbi med videokameraet, og interviewet Stig Hansen, der var med til at træffe beslutningen om at installere jordvarme i andelsboligforeningen.

Ny varmepumpe til ældre centralvarmeanlæg

Som det fremgår af interviewet med Stig, er der tale om et utraditionelt varmesystem i andelsboligforeningen. Det skyldes at centralvarmeanlægget i bygningerne er meget gammelt, og derfor opbygget som et étstrengsanlæg. Det betyder at den første lejlighed, der modtager varme, får en højere temperatur i sine radiatorer end den sidste lejlighed. Det stiller store krav til fremløbstemperaturen.

I andelsboligforeningen på skelhøjvej har man derfor 3 varmekilder. Første prioritet er solvarmen, der bidrager med varmt vand, når solen skinner. Anden prioritet er varmepumpen, der tager sig af hovedparten af varmebehovet når solen ikke skinner. Tredje prioritet var i starten gas, men bliver snart fjernvarme. Fjernvarmen skal løfte fremløbstemperaturen efter varmepumpen, så de sidste lejligheder på strengen også får den varme de har behov for.

Besparelsen ved lodret jordvarme betalte for nye altaner

I andelsboligforeningen var der nogle beboere som ønskede sig nye altaner, mens andre ønskede sig jordvarmeanlægget. Det viste sig dog at det var muligt at realisere begge gruppers ønsker. Besparelsen fra jordvarmeanlægget gav en besparelse på varmeregningen hos beboerne, der kunne modsvare den stigning i udgifterne der kom, ved at optage lån til nye altaner.

Varmepumpen som andelsboligforeningen har fået installeret er af mærket EviHeat, der produceres i Sverige. Det er en helt almindelig jordvarmepumpe, og kan derfor uden problemer kobles sammen med lodrette jordvarmeboringer.