Et sommerhus i Slagelse med lodret jordvarme

  • Post category:Referencer

Vi har mødt Lars Madsen fra Søren’s Blikkenslager forretning (http://www.sorenblik.dk/) ved et sommerhus i Slagelse, hvor der i 2014 blev lavet 3 boringer til lodret jordvarme, som forsyner en varmepumpe fra Bosch med energi fra jorden.

Valget faldt på lodret jordvarme

Bygherren ønskede at installere en varmepumpe, men Lars Madsen var bekymret for, om der var areal nok til at udlægge vandrette jordvarmeslanger. En løsning med luft/vand varmepumpe blev fravalgt pga. støj og udseende. Løsningen blev derfor et jordvarmeanlæg med boringer.

Lars fortæller lidt om processen med at få udført boringer, og nævner nogle fordele ved lodret jordvarme. Bl.a. ser han en fordel i at man ikke får ødelagt et eksisterende haveanlæg, og at man undgår de problemer med sætningsskader efter gravearbejde, som kan forekomme ved vandret jordvarme.

I videoen fremgår det hvor lidt et dæksel over en jordvarmeboring fylder i græsplænen. Vil man skjule anlægget helt er det også muligt at placere brønden under græsset, men med et låg der tillader en senere lokalisering.

Udtalelse fra bygherre

Bygherren, Anne Mette Voss, har været så flink at sende os en udtalelse, hvor hun forklarer om valget af lodret jordvarme:

I forbindelse med at vi skulle renovere vores sommerhus, gjorde vi os mange overvejelser omkring hvilken fremtidige energiform vi skulle vælge. Vi ønskede en langsigtet løsning som også gerne var en grøn løsning. Da vi ikke i området har adgang til hverken naturgas eller fjernvarme, så stod valget mellem olie eller el som primær energikilde. Olie var ikke en løsning vi ønskede, derfor gik vi i gang med at kigge på løsninger i form af ”luft til varme” eller ”jord til varme”. ”Luft til varme” løsningen blev hurtigt fravalgt, da vi ikke ønskede en løsning, der lavede støj og ødelægger den unikke stilhed vi har i sommerhusområdet. Tilbage stod så valget mellem lodret eller vandret jordvarme. Grunden var ikke stor nok til en vandret løsning pga diverse bygge- og strandbeskyttelseslinier, så derfor endte vi med at vælge 3 lodrette boringer. Selve boringen tog 3 dage at lave og kun en meget lille del af haven blev berørt af projektet. Hvis vi skulle træffet valget igen, vil vi helt sikkert stadig vælge den lodrette jordvarme.

Med venlig hilsen
Anne Mette

Søren’s Blikkenslagerforretning har installeret en Bosch jordvarmepumpe i sommerhuset i Slagelse. Det er en helt almindelige varmepumpe til jordvarme, som uden videre kan anvendes sammen med lodrette jordvarmeboringer.