Termohuset: Opvarmning og køling med boringer

  • Post category:Referencer

I denne video fortæller Søren Skjold Andersen om energiløsningen i sit hus, som han kalder termohuset. Huset blev bygget i 2015 og GeoDrilling har lavet borearbejdet, hvorfor huset både bliver opvarmet om vinteren og kølet om sommeren.

Tre forskellige måder at udnytte passiv køling

Huset udnytter den kolde væske fra undergrunden på tre forskellige måder. Den første løsning er køling via husets ventilationsanlæg. Her sidder der en veksler på indblæsningen, der afkøler den luft der blæses ind om sommeren. Den anden løsning er via gulvvarmestyringen, som nedkøler bygningsmassen når der er over 20 grader udenfor. Den tredje løsning er via en såkaldt konvektor (en radiator, med blæser), der holder husets viktualierum nedkølet året rundt.

God komfort og god økonomi

Kombinationen af jordvarme til opvarmning og køling gør huset behageligt at bo i både sommer og vinter. Der er altid 23-24 grader i soveværelset, som husets beboere ønsker det, uanset udetemperaturen.

Økonomien er også god. Den samlede regning for både varme og køl i huset på 211 m2, er ca. 4.500 kr. i strøm om året. Prisen falder yderligere i takt med de lempelser af elprisen der er aftalt af folketinget.

Termohuset som prototype på fremtiden

Middelfart Kommune har på baggrund af erfaringer fra termohuset, valgt at lave to udstykninger, der giver de kommende nybyggere mulighed for at få de samme fordele som termohuset.

At kommunen forbereder grunden med boringer, giver en stor besparelse for boligejeren. Samtidig får de en innovativ løsning, de måske ikke engang selv havde overvejet.

Læs mere på Middelfart Kommunes hjemmeside