To jordvarmeboringer på 200 meter til nyt hus og udendørs pool i Hørsholm Kommune

  • Post category:Referencer

I slutningen af maj måned 2021 fik vi en henvendelse fra Klimadan. De skulle levere en varmepumpe til en nybygger i Hørsholm Kommune, hvor boringerne både skulle bruges til opvarmningen af et hus og en udendørs pool. Af hensyn til poolen var der valgt en varmepumpe på 18 kW, som derfor havde rigelig kapacitet til opvarmning af huset og poolen.

Når man skal opvarme en udendørs pool med jordvarmeboringer, er det vigtigt at være særlig opmærksom på en række forhold. I den dybe undergrund bliver boringerne ikke opladet af solen hvert år, ligesom det er tilfældet med vandretliggende jordvarmeslanger. Den energi der bruges til at opvarme poolen, skal derfor indgå i beregningerne ved dimensionering af boringerne. Det er ikke nok at varmepumpen er større, der skal også være mere kapacitet i boringerne. Samtidig skal man være opmærksom på, at poolen ikke ukritisk kan opvarmes om vinteren, hvor varmetabet er stort. Under de forudsætninger vi anvendte viste dimensioneringen, at der skulle etableres to boringer på hver 200 meter.

Vi indsendte en ansøgning i slutningen af juni måned, da kunden havde besluttet sig for at gå videre med løsningen. Allerede én uge senere (!) modtog vi en tilladelse til projektet fra Hørsholm Kommune. Som altid var tilladelsen givet med fire ugers høring, hvorved der forelå en endelig tilladelse efter godt en måned. Her kan man tale om en hurtig ekspeditionstid. Det hjalp måske på sagsbehandlingen, at der var flere jordvarmeboringer i nærheden.

Som altid med nybyggeri kan det være svært at finde et godt tidspunkt at lave borearbejdet, da det ikke er let at sætte borearbejde i et skema. Hertil er undergrunden alt for uforudsigelig. Da vi fik et afbud og havde mulighed for at bore projektet i oktober måned, var byggepladsen ikke på et stade som gjorde det muligt at udføre borearbejdet. Da byggepladsen var klar til boreriggen var vi ramt af nedbrud pga. reservedelsmangel.

Vi ankom på pladsen i slutningen af januar måned 2022 og brugte ca. to uger på at udføre projektet. Fra ansøgningen blev indsendt og til boringerne var etableret gik der lidt under otte måneder.